Graphic novels van Maarten Vande Wiele in Franse vertaling bij Casterman

Uitgeverij Oogachtend sloot onlangs een akkoord met de Franse uitgeverij Casterman om twee graphic novels van Maarten Vande Wiele, ‘Paris’ en ‘Monsieur Bermutier’, op de Franse markt te brengen.


Monsieur Bermutier, de onkreukbare onderzoeksrechter, jaagt op oplichters, moordenaars en spoken. Donkere geheimen komen aan het licht. En niet alles is wat het lijkt. ‘Monsieur Bermutier’ is de nieuwste publicatie van Maarten Vande Wiele en bundelt vijf literaire kortverhalen van Guy de Maupassant die door Maarten Vande Wiele grafisch bewerkt zijn.

 

‘Paris’, dat Maarten Vande Wiele maakte in samenwerking met Erika Raven en Peter Moerenhout, is een bundeling van twee verhalen. ‘I love Paris’ vertelt het verhaal van drie vriendinnen die het in de Parijse glamourwereld willen maken. Hope droomt er van topmodel te worden. Faith aast op een carrière als zangeres en deinst er niet voor terug vuile spelletjes te spelen als die haar maar verder kunnen helpen. Chastity wil rijk en beroemd worden, het maakt niet hoe, en zet haar mooie lichaam in om te krijgen wat ze wil. Alle drie betalen ze de tol van de roem.

 

‘I hate Paris’, het tweede deel van ‘Paris’, brengt het relaas van de ‘rise and fall’ van de drie vriendinnen. De opportunistische Chastity schopt het tot pornoster; Faith maakt een blitzcarrière als zangeres; en Hope breekt door als topmodel. Enkel Chaz lijkt gelukkig in haar nieuwe rol, maar alle drie blijven ze even naïef, zodat het maar een kwestie van tijd is vóór ze van hun troon donderen en er psychisch volledig onderdoor gaan. De dames krijgen het hele arsenaal malheuren over zich heen: drugs- en alcoholmisbruik, date rape met videotape, gedwongen abortus, passioneel geweld, verraad, ... Kortom, geen cliché blijft de lezer bespaard en dat leidt tot een ambigue graphic novel waarin Maarten Vande Wiele zijn personages tegelijk aankleedt en in hun hemd zet.

gepubliceerd op: 2013-04-12

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen