Els Beerten wint Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft op zaterdag 2 maart 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur 2011-2012 overhandigd aan schrijfster Els Beerten. De jury huldigt de jeugdauteur omdat ze met haar roman ‘Allemaal willen we de hemel’ de cocon van de jeugdliteratuur doorbreekt. De uitreiking in de Kopergietery in Gent ging gepaard met de start van de Jeugdboekenweek 2013, een organisatie van Stichting Lezen.

 

 

 


‘Allemaal willen we de hemel’ is een aangrijpend en rijk geschakeerd noodlotsverhaal over liefde, vriendschap, loyaliteit en verraad dat draait rond Jef, zijn zus Renée en hun broertje Remi die opkijken naar hun vriend Ward. Drie adolescenten en een kind, omringd door ouders, leraars, vrienden en dorpsgenoten. Het zijn gewone mensen in een ongewone situatie: de Tweede Wereldoorlog. Auteur Els Beerten kruipt elk hoofdstuk in de huid en de gedachtewereld van één van de kinderen. Zo laat ze zien hoe de oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken. Die keuzes hebben verregaande en soms tragische gevolgen. Op de een of andere manier worden de kinderen mee verantwoordelijk voor het kwaad dat deel uitmaakt van de wereld.

 

Els Beerten (1959) groeide op in Koersel. Ze onderwijst sinds 1985 Nederlands, Engels en creatief schrijven in Aarschot. ‘Allemaal willen we de hemel’ verscheen in 2008 en werd een instant klassieker in Vlaanderen en Nederland. Het boek werd in 2009 bekroond met onder andere de Boekenleeuw, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Lijst. Inmiddels is de roman ook met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren vertaald in het Noors, het Spaans en het Duits. De Duitse vertaling werd tweemaal genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis. Tot slot werd het boek nog gelauwerd met de Nienke Van Hichtumprijs in 2010 en de LodLavkiprijs in 2012.

 

De lof is terecht, vindt de jury. “’Allemaal willen we de hemel’ is veel meer dan een spannende oorlogsroman. Het is ook een Bildungsroman over opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor wat je met je leven aanvangt. Indirect houdt Els Beerten ook een pleidooi voor de kracht van kunst: muziek is een rode draad in het verhaal en verbindt de personages met elkaar. De meerstemmigheid dwingt de lezer bovendien om na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen. De compositie is goed doordacht en met zorg uitgewerkt, maar dat staat de spannende ontknoping niet in de weg.”

 

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “’Allemaal willen we de hemel’ bewijst hoe flinterdun of artificieel de grens tussen een adolescenten- en volwassenenroman soms is. Dit verhaal, over oorlog en de verregaande gevolgen ervan, grijpt alle leeftijden naar de keel en verdient, zeker in dit Jaar van het Voorlezen, om ‘voortgelezen’ en doorverteld te worden." 

 

> Het juryverslag…

> Meer informatie over de Cultuurprijzen…

> Meer informatie over de Jeugdboekenweek…

 

gepubliceerd op: 2013-03-03

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen