‘La BoĂ®te Ă  Gand’ toont jong talent in AngoulĂªme

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) presenteert 'La Boîte à Gand', een tentoonstelling met jong striptalent, tijdens het jaarlijkse stripfestival in Angoulême.  Dat vindt plaats van donderdag 31 januari tot zondag 3 februari 2013. De jonge Vlaamse stripauteur Brecht Evens werd gevraagd curator te zijn. Hij kreeg carte blanche, en kiest ervoor in dialoog te gaan met zijn generatiegenoten: Brecht Vandenbroucke, Lotte Vandewalle, Sarah Yu Zeebroek en Hannelore Van Dijck.


Poster La Boîte à GandBrecht Evens, auteur van onder meer 'Ergens waar je niet wil zijn' en 'De liefhebbers', kan beschouwd worden als de voortrekker van een nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs, die innovatie, lef en vaak uitbundig kleurgebruik tot hun karakteristieken mogen rekenen. Hij is internationaal succesvol, met vertalingen in het Frans, Engels, Duits, Spaans en Koreaans.

 

In 'La Boîte à Gand' toont Evens niet alleen eigen werk, maar ook dat van vier generatiegenoten, die samen met hem hun vormingsjaren tot kunstenaars hebben doorgebracht op Sint-Lucas in Gent. Dezelfde invloeden zijn merkbaar, en toch hebben Brecht Vandenbroucke, Sarah Yu Zeebroek, Lotte Van de Walle en Hannelore Van Dijck elk onmiskenbaar hun eigen stijl.

 

Brecht Vandenbroucke, die eerder al werk publiceerde bij het Engelse Nobrow, brengt in januari 2013 zijn debuutalbum 'White Cube' uit bij uitgeverij Bries. Sarah Yu Zeebroek toont onder meer animaties: videoclips die ze maakt voor haar muziekgroep Hong Kong Dong. Lotte Vandewalle valt op met haar schilderijen die nu eens mysterieus en dan weer bijna kinderlijk zijn, en Hannelore Van Dijck werkt als enige met enkel houtskool. Hoewel ze meestal muren of vloeren van oude gebouwen als canvas gebruikt, wordt hier een enorme tekening op papier tentoongesteld.

 

Het werk dat deze jonge bende presenteert in 'La Boîte à Gand' balanceert op het raakvlak van kunst en strips. Bij de tentoonstelling hoort een kleurrijke affiche, die meteen ook de catalogus is. Ze zal in het midden zitten van een gratis tijdschrift over de Vlaamse strip, met daarin nieuw werk van nog andere jonge stripmakers.

 

De tentoonstelling is een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren, en wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs.

 

© poster: Brecht Evens, Brecht Vandenbroucke, Sarah Yu Zeebroek, Hannelore Van Dijck, Lotte Van de Walle

 

> Lees het originele persbericht in het Frans…

gepubliceerd op: 2012-11-21

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen