Succesvolle Beethovenbiografie verovert ook Duitsland

Onlangs verscheen bij de prestigieuze Duitse uitgeverij C.H. Beck Verlag de vertaling van 'Beethoven. Een biografie' van Jan Caeyers. De auteur behoort tot de top van Europa's Beethoven-specialisten. Hij schreef een van de weinige biografieën die het geheel van het leven en werk van de componist omspant en onderscheidt zich daardoor van heel wat andere biografen, die zich beperken tot een chronologische opsomming van alle Beethovencomposities.


Caeyers portretteert Beethoven als geniaal componist, maar gaat ook in op zijn uiterst gecompliceerde en getourmenteerde persoonlijkheid. Hij heeft bijzondere aandacht voor psychologische details en voor het heersende maatschappelijke kader, en slaagt er ook in de couleur locale van Wenen rond het jaar 1800 op te roepen. In deze meesterlijke en uitstekend gedocumenteerde biografie gaat hij helder in op diens muziek, die hij moeiteloos met het alledaagse leven van Beethoven verweeft. Deze Vlaamse Beethovenbiografie spreekt dan ook een breed publiek aan van muziekliefhebbers en cultureel-historisch geïnteresseerden.

 

De vertaler Andreas Ecke, eveneens muziekwetenschapper, won in 2011 de Else Otten Vertaalprijs.

 

Net als eerder in de Nederlandstalige pers wordt 'Beethoven. Der einsame Revolutionär. Eine Biographie' positief in Duitsland onthaald:

 

'Deze biografie van een muzikant, geschreven door een muzikant, wordt zelf muziek. Ze begint letterlijk te weerklinken' – Frankfurter Allgemeine

 

'Een interessante en levendige documentatie, die het genie, zijn (misschien onvervuld) liefdesleven, het vernuft van zijn composities en zijn waarde tot op vandaag omvat' – Börsenblatt

 

'Een excellente biografie. Caeyers' commentaren zijn to the point en dikwijls verbluffend origineel' - Die Zeit

  

'Een formidabele prestatie' – Maarten 't Hart, Vrij Nederland

 

'Monumentale biografie' – De Morgen


Meer informatie, een Engelse sample translation of de volledige Duitse vertaling kan opgevraagd worden bij Elise Vanoosthuyse (elise@vfl.be).

gepubliceerd op: 2012-04-12

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen