Drie stripauteurs met VFL-beurs naar Angoulême

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) neemt ook in 2012 drie auteurs mee naar het internationale stripfestival van Angoulême. Wauter Mannaert, Leen Van Hulst en Ivan Adriaenssens verblijven van 26 tot 29 januari 2012 in de Franse hoofdstad van de strip. Met deze beurs wil het VFL jonge Vlaamse stripmakers stimuleren om  het mekka van de strip te bezoeken en ter plekke de mogelijkheden voor internationale publicatie van hun werk te verkennen.


Banner Angoulême 2012.jpgHet VFL bouwt voort op het succes van zijn aanwezigheid in 2009 als eregast van het Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême. Sindsdien zijn al 34 vertalingen  van graphic novels met steun van het VFL verschenen. Het VFL houdt  voor de laatste keer zijn café 'Café BD Chez les Flamands' open. Het is een trefpunt voor Vlaamse en buitenlandse uitgevers, auteurs komen er signeren en Vlaamse, al dan niet vertaalde strips zijn er te koop.

 

De buitenlandmedewerker van het VFL  heeft  gedurende het hele festival afspraken  op de caféstand met buitenlandse uitgevers en festivalorganisatoren. Tijdens zo'n gesprekken worden interessante titels van Vlaamse stripauteurs voorgesteld, gaat het over lopende subsidieaanvragen voor vertalingen van strips, of worden afspraken gemaakt over andere stripfestivals in het buitenland. Zo liet het stripfestival in Helsinki al weten dat België centraal staat in de editie van 2012, en dat de Vlaamse strip daar zeker niet mag ontbreken.

 

Op donderdag 26 januari organiseert het VFL, samen met de Vlaamse vertegenwoordiging, Flanders Investment and Trade (FIT), Pinceel Stripverspreiding en Strip Turnhout, een 'fête flamande', waar auteurs en buitenlandse contacten elkaar kunnen ontmoeten. Het feest zal een periode van vier jaar actieve promotie in Angoulême met vuurwerk afsluiten.

 

Vanaf 2013 zal er niet langer een Vlaamse verkoopstand zijn voor het grote publiek, maar verhuist het VFL naar de 'marché des droits', waar de meeste internationale uitgevers een stand hebben en gesprekken voeren over rechtenverkoop. Het VFL praat op dit moment met de Vlaamse en Nederlandse uitgevers over een even professioneel Het VFL praat op dit moment met de Vlaamse en Nederlandse uitgevers over een even professioneel en iets bescheidener opgezet vervolgscenario, dat het succes van hun strips in het buitenland kan bevestigen, voortzetten en wellicht vergroten.

 

> Meer informatie over het Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême vindt u op de website...

gepubliceerd op: 2011-11-30

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen